Pages

Wednesday 29 October 2008

Λόγοι Διαζυγίου – Ισχυρός Κλονισμός.

Λόγοι Διαζυγίου – Ισχυρός Κλονισμός.

O ισχυρός κλονισμός της έγγαμης σχέσης είναι ίσως ο πιο κοινός λόγος σε αιτήσεις διαζυγίου. Αυτός ο λόγος προστέθηκε με τροποποίηση στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Άρθρο 111 (2) (Β)(β)) και έχει αναλυθεί επανειλημμένα σε πάρα πολλές αποφάσεις από τα Οικογενειακά Δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου.

Με πολύ απλά λόγια για τη στοιχειοθέτηση του ισχυρού κλονισμού του γάμου πρέπει να αποδειχθεί στο Οικογενειακό Δικαστήριο ότι η σχέση των δύο συζύγων έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η συμβίωση μεταξύ τους είναι πλέον αδύνατη ή αφόρητη για λόγο που αφορά είτε τον ένα είτε και τους δύο. Ο ισχυρός κλονισμός πρέπει να είναι τέτοιος που να καταρρέει το θεμέλιο του γάμου που είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των συζύγων.

Παραδείγματα ισχυρού κλονισμού του γάμου , με βάση την Νομολογία των Δικαστηρίων μας, είναι τα ακόλουθα:

· Εκρήξεις ζήλιας και γενικά η ζηλότυπη συμπεριφορά του συζύγου έναντι του άλλου.
· Η εξύβριση με χυδαίες φράσεις
· Η χειροδικία είτε συνεχιζόμενη σε διάφορες φάσεις ή από ένα μόνο περιστατικό.
· Οι εξωσυζυγικές σχέσεις και γενικά η απιστία.
· Η μονομερής απόσυρση χρημάτων από κοινούς λογαριασμούς χωρίς τη γνώση του άλλου συζύγου και η αναίτια εγκατάλειψη τη συζυγικής σχέσης.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο ισχυρός κλονισμός δυνατό να επέλθει από ένα και μόνο γεγονός. Δεν είναι ανάγκη δηλαδή να έχουμε μία σειρά γεγονότων τα οποία να διαρκούν κάποιους μήνες ή χρόνια. Ένα γεγονός από μόνο του για παράδειγμα μία χειροδικία του συζύγου έναντι της συζύγου μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κλονισμό της έγγαμης σχέσης.

No comments:

Bookmark and Share