Pages

Sunday 23 November 2008

H πρώτη συνέντευξη του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Πέτρος Άρτεμης έδωσε τις 2 πρώτες του συνεντεύξεις ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΗΣ και ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στις 23/11/08.

Το κείμενο των δύο συνεντεύξεων είναι διαθέσιμο στο News του lawyer.com.cy σε αυτό το link.

Στην συνέντευξη του στον ΠΟΛΙΤΗ ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέφερε και τα εξής, κατά την άποψη μας , σημαντικά στο δημοσιογράφο Γιάννη Νεάρχου:

- Σε όλους τους χώρους, κατά κανόνα, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες επαγγελματιών. Οι πολύ καλοί και οι ανεπαρκείς. Είστε στο χώρο της Δικαιοσύνης για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Θεωρείτε αντικειμενική την άποψη ότι οι δικαστές μας είναι όλοι εξαιρετικοί;
Ασφαλώς όχι. Είναι δυνατό, σε ένα χώρο, σε ένα επάγγελμα, να μην υπάρχουν οι πολύ καλοί, οι μέτριοι και οι όχι και τόσο καλοί ή οι κακοί; Μπορώ να πω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των δικαστών μας είναι επαρκείς στην εργασία τους, με μερικούς, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί. Εντελώς άχρηστους δεν έχουμε. Έχουμε ασφαλώς πολλούς δικαστές, οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι από άλλους. Το ίδιο ισχύει και για τους δικηγόρους. Υπάρχουν δικηγόροι, που διερωτάσαι πώς έχουν τόση πελατεία. Αυτό, ίσως, γιατί ο πελάτης δεν μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο καλός δικηγόρος. Αντίθετα, βλέπουμε και καλούς δικηγόρους, που δεν έχουν τον ίδιο όγκο εργασίας. Εν πάση περιπτώσει, γενικά, είναι καλό το επίπεδο του δικηγορικού κόσμου. Με χαρά δε, βλέπω ότι πολλοί από τους νέους δικηγόρους είναι πολύ ικανοί και πολύ πιο μορφωμένοι από τους νομικούς της εποχής της δικής μας.

- Θα είστε πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο έχετε θέσει ως στόχο να επιλύσετε στη διάρκεια της θητείας σας;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια είναι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων. Αυτό το πρόβλημα στοχεύω να επιλύσω, τουλάχιστον στο μέτρο που μπορεί να επιλυθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Με την προώθηση της στενοτύπησης, αντί της στενογράφησης που υπάρχει σήμερα, με την απλοποίηση των θεσμών και με την αύξηση του αριθμού των δικαστών των Επαρχιακών Δικαστηρίων, η οποία θα πρέπει να είναι ανάλογη με την αύξηση του όγκου των υποθέσεων. Επίσης, ένα σημαντικό μέτρο είναι η δημιουργία πρωτόδικων Διοικητικών Δικαστηρίων, για να αποσυμφορηθούν οι υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Είναι δύσκολο έργο, κυρίως η δημιουργία Διοικητικών Δικαστηρίων, αφού κάτι τέτοιο εξυπακούει έξοδα και αλλαγή του Συντάγματος, αλλά ίσως υπάρξει η θέληση και από την Εκτελεστική Εξουσία για να υποστηρίξει τη γραμμή αυτή. Υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις στενογράφους. Δυστυχώς, δεν βρίσκουμε στενογράφους, διότι πολλές φεύγουν και πηγαίνουν σε άλλα τμήματα, όπου δεν είναι τόσο απαιτητική η εργασία. Επίσης, οι κλίμακες μισθοδοσίας είναι πολύ χαμηλές. Δηλαδή, εισέρχονται στα δικαστήρια στην κλίμακα Α2, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο και ενδιαφέρον για αυτή την ομολογουμένως σκληρή δουλειά που κάνουν. Γίνονται διάφορες σκέψεις. Ενδεχομένως να εισηγηθούμε να ψηλώσει η κλίμακα πρόσληψης των στενογράφων και ίσως να γίνει και κάποια τροποποίηση στις απαιτήσεις του σχεδίου υπηρεσίας τους. Αλλά και πάλι πρόκειται για προσωρινή λύση, διότι η τελική λύση θα δοθεί μόνο με τη στενοτύπηση. Το θέμα της στενοτύπησης βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα την εφαρμόσει. Στα Ποινικά Δικαστήρια τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Οι υποθέσεις εκδικάζονται σύντομα, γι΄ αυτό και οι καταδίκες της Κύπρου από το ΕΔΑΔ, που δεν είναι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι για καθυστερήσεις στην πολιτική δικαιοσύνη συνήθως.

No comments:

Bookmark and Share