Pages

Sunday 11 January 2009

Περί Διατροφής.

Περί Διατροφής.

Το θέμα της διατροφής των ανηλίκων παιδιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν στην περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης ενός ζευγαριού. Πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις ή προκύπτουν καυγάδες και αχρείαστες αντιπαραθέσεις οι οποίες πηγάζουν ενίοτε από εσφαλμένη γνώση των προνοιών της νομοθεσίας αλλά και των υποχρεώσεων έκαστου γονέα προς το ανήλικο παιδί του.



Επειδή, στις πλείστες των περιπτώσεων, η διατροφή διεκδικείται από την μητέρα αφού τα παιδιά (σχεδόν πάντοτε) είναι υπό τη φύλαξη και φροντίδα της, σε αυτό το άρθρο για σκοπούς ευκολίας θα υποθέσουμε ότι ο αιτητής σε αίτηση διατροφής θα είναι η μητέρα και ότι αυτός εναντίον του οποίου στρέφεται η αίτηση διατροφής είναι ο πατέρας.

Το θέμα ρυθμίζεται από τον περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμο του 1990 όπως τροποποιήθηκε.

Καταρχήν πρέπει να τονιστεί ότι τη πρωταρχική ευθύνη για διατροφή του ανήλικου παιδιού την έχει έκαστος γονέας και όχι οποιοσδήποτε άλλος. Η διατροφή επιβάλλεται ως υποχρέωση ως εκ της ιδιότητας του γονέα. Υπό αυτή την έννοια θεωρείται ως αυτόνομη υποχρέωση και δεν έχει σχέση, για παράδειγμα, με το εάν ο γονέας βλέπει το παιδί του ή έχει επικοινωνία μαζί του.

Σε πολλές περιπτώσεις στα πλαίσια επίλυσης ευρύτερων οικογενειακών διαφορών που αφορούν και διευθέτηση του θέματος της περιουσίας γίνονται προτάσεις για ανάληψη από τον ένα γονέα κάποιων οικονομικών υποχρεώσεων π.χ. ενός δανείου και ανάληψη από τον άλλο γονέα των εξόδων διατροφής των ανήλικων τέκνων. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η υποχρέωση για πληρωμή διατροφής δεν μπορεί να αποκλειστεί συμβατικά – δηλαδή με συμφωνία των διαδίκων – αφού οποιαδήποτε συμφωνία που έχει ως σκοπό την αποφυγή πληρωμής διατροφής, έστω και με την ανάληψη άλλων υποχρεώσεων, είναι άκυρη στα μάτια του νόμου. Άρα ανκαι θεωρητικά μπορεί να γίνει μία τέτοια συμφωνία σε περίπτωση που θα η ισχύς της θα εξεταστεί δικαστικά πιθανόν να θεωρηθεί άκυρη είτε συνολικά είτε στο βαθμό που καταργεί την υποχρέωση πληρωμής διατροφής.

Ένα άλλο θέμα το οποίο αποτελεί «καυτή πατάτα» σε υποθέσεις διατροφής είναι αυτό της οικονομικής δυνατότητας έκαστου γονέα. Είναι αρκετές οι φορές που διάδικοι για χίλιους δύο λόγους προσπαθούν ή δίδουν οδηγίες στους δικηγόρους τους να συμπεριλάβουν σε υπερασπίσεις διατροφής λιγότερα από τα αληθινά οικονομικά τους στοιχεία πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί και η υποχρέωσή τους ή το ποσό που θα διαταχθούν να πληρώνουν ως διατροφή. Όπως έχει λεχθεί σε πολλές αποφάσεις των Οικογενειακών Δικαστηρίων αλλά και από το Ανώτατο Δικαστήριο, η οικονομική δυνατότητα εκάστου γονέα δεν είναι θέμα που πρέπει να αποδεικνύεται από την εκάστοτε αιτήτρια, αλλά ο κάθε διάδικος έχει υποχρέωση προς το δικαστήριο να δώσει αληθινή εικόνα των οικονομικών του δυνατοτήτων και να προβεί σε πλήρη και γνήσια αποκάλυψη των εισοδημάτων του. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει, σε αρκετές περιπτώσεις, τονίσει ότι η υποχρέωση για διατροφή των ανήλικων τέκνων μιας οικογένειας ανήκει και στους δύο γονείς ανάλογα και με την οικονομική κατάσταση του καθενός. Έχουν και οι δύο την υποχρέωση να προβούν σε πλήρη και ειλικρινή αποκάλυψη των πραγματικών τους εισοδημάτων και όχι μόνο των εξόδων τους. Στην περίπτωση που ένας γονέας δεν προβαίνει ο ίδιος σε ειλικρινή και πλήρη αποκάλυψη σχετικά με την οικονομική του κατάσταση τότε το δικαστήριο μπορεί λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του επαγγέλματός του και το τι κερδίζουν άλλοι στο ίδιο επάγγελμα να υπολογίσει ότι αυτός έχει ψηλότερα από όσα ισχυρίζεται εισοδήματα. Για παράδειγμα αν ένας δικηγόρος ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι τα εισοδήματά του είναι €500 το μήνα - ποσό το οποίο είναι έκδηλα χαμηλό για το επάγγελμα των δικηγόρων - το δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψη μεγαλύτερο ποσό αναλογιζόμενο το τι κερδίζουν άλλοι στο ίδιο επάγγελμα. Το δικαστήριο δε σε κάθε περίπτωση πρέπει να προβαίνει σε πλήρη έρευνα όλων των στοιχείων και να καταλήγει το ίδιο σε εύρημα αναφορικά με τα εισοδήματα του κάθε γονέα. Από την άλλη εάν ένας πατέρας έχει δημιουργήσει μια νέα οικογένεια τότε η υποχρέωση για συντήρηση της νέας του οικογένειας επιμετρείται σε σχέση με την υποχρέωση για διατροφή των παιδιών του από τον προηγούμενο γάμο. Κατά συνέπεια ο καθορισμός του ποσού της διατροφής γίνεται κατόπιν αντικειμενικής εκτίμησης των αναγκών του συγκεκριμένου παιδιού (ή παιδιών), την κοινωνική υπόσταση των γονέων και τη δυνατότητα του κάθε γονέα να συνεισφέρει στο ποσό που κρίνεται εύλογο για το σκοπό αυτό όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

Πρέπει επίσης να λεχθεί ότι οι οικονομικές ανάγκες των παιδιών δεν είναι στατικές και ότι όσο μεγαλώνουν είναι λογικό ότι θα μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να προσφέρεται συγκεκριμένη μαρτυρία στο δικαστήριο που να δικαιολογεί το συγκεκριμένο αιτούμενο ποσό. Αυτή η μαρτυρία πρέπει να είναι όσο πιο αναλυτική γίνεται και η κάθε απαίτηση εξετάζεται υπό το πρίσμα της κοινής λογικής και της εμπειρίας που έχει το ίδιο το δικαστήριο από τη ζωή. Συνήθως σε μία αίτηση για διατροφή συμπεριλαμβάνονται έξοδα όπως η διατροφή του ανηλίκου σε φαγητό, γάλα κλπ, έξοδα ένδυσης, υπόδησης, ιατρικά έξοδα, μεταφορικά, ιδιαίτερα μαθήματα, άλλες δραστηριότητες όπως μουσική, μαθήματα χορού, αναλογία για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, θέρμανση κ.ο.κ. Αυτά τα έξοδα πρέπει να αναλύονται σε μια αίτηση διατροφής και να υποστηρίζονται κατά την ακρόαση από σχετική μαρτυρία της αιτήτριας. Ο πατέρας γονέας μπορεί σε κάθε περίπτωση ή να αμφισβητήσει τα συγκεκριμένα έξοδα ή άλλους ισχυρισμούς της αιτήτριας μητέρας παραθέτοντας και υποστηρικτική μαρτυρία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η έκδοση ενός διατάγματος διατροφής σημαίνει ότι ο γονέας εναντίον του οποίου στρέφεται το διάταγμα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στο χρόνο που αναφέρεται το διάταγμα σε διατροφή. Σε περίπτωση που παραλείψει να πράξει τούτο τότε μπορεί να ληφθούν μέτρα για παράβαση διατάγματος δικαστηρίου που επιφέρουν την ποινή της φυλάκισης.

Λόγω του ότι η διατροφή θεωρείται ως άμεση ανάγκη και καθημερινή υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιο αιτητή να καταφύγει στο δικαστήριο για την έκδοση ενδιάμεσου προσωρινού διατάγματος διατροφής. Με αυτό τον τρόπο το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει προσωρινό διάταγμα δηλαδή να διατάξει τον πατέρα να καταβάλλει κάποιο συγκεκριμένο ποσό ως διατροφή χωρίς να ακούσει την πλευρά του, δηλαδή μονομερώς, ούτως ώστε να καλύπτονται απρόσκοπτα οι άμεσες ανάγκες του ανηλίκου. Ακολούθως ο πατέρας έχει το δικαίωμα να καταχωρήσει σχετική ένσταση και να επιχειρηματολογήσει υπέρ της μείωσης του ποσού που εκδόθηκε στο αρχικό διάταγμα.

Ο καθορισμός ενός ποσού διατροφής μέσω δικαστικού διατάγματος δεν είναι στατικός αλλά μπορεί να διαφοροποιείται από καιρό εις καιρό ανάλογα με τις ανάγκες του ανήλικου τέκνου. Με πρόσφατη τροποποίηση εισήχθηκε πρόνοια στο Νόμο με βάση την οποία το ύψος του ποσού της διατροφής αυξάνεται αυτόματα κατά δέκα τοις εκατόν (10%) κάθε 2 χρόνια. Αυτό επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα που υποχρέωνε τις μητέρες να καταφεύγουν στα Δικαστήρια κάθε λίγα χρόνια για να ζητούν αύξηση στο ποσό. Διαφοροποίηση μπορεί να επέλθει επίσης από μεταβολή της εισοδηματικής ικανότητας του πατέρα. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να καταχωρηθεί αίτηση στο δικαστήριο για τροποποίηση υφιστάμενου δικαστικού διατάγματος διατροφής και ανάλογα με τις περιστάσεις το δικαστήριο μπορεί να προβεί είτε στην αύξηση είτε στη μείωση της διατροφής. Σημειώνεται ότι για να επέλθει τέτοια τροποποίηση θα πρέπει να έχουν προκύψει γεγονότα μετά την έκδοση του αρχικού διατάγματος διατροφής και όχι γεγονότα που υπήρχαν ή ήταν σε γνώση του κατά το χρόνο έκδοσης του πρώτου διατάγματος.

Καταληκτικά πρέπει να αναφέρουμε ότι η υποχρέωση για διατροφή μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση του τέκνου εάν συντρέχουν κάποιες ειδικές περιστάσεις όπως για παράδειγμα ανικανότητα ή αναπηρία, υπηρεσία στην εθνική φρουρά ή φοίτηση. Σε αντίθεση με την υποχρέωση διατροφής ανηλίκων τέκνων η υποχρέωση του γονέα για τη διατροφή τέκνου μετά την ενηλικίωση του μπορεί να γίνει ή να συνεχίσει μετά από απόφαση δικαστηρίου ενώ αν ο γονέας δεν έχει την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα δεν εκδίδεται τέτοιο διάταγμα. Επίσης σε αντίθεση με τις περιπτώσεις ανηλίκων όπου η αίτηση για διατροφή γίνεται εκ μέρους του ανηλίκου από τον γονέα του στην περίπτωση ενήλικου τέκνου η αίτηση γίνεται από τον ίδιο τον ενήλικα αφού έχει δικαιοπρακτική ικανότητα.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση παιδιού το οποίο γεννήθηκε εκτός γάμου δεν υπάρχει υποχρέωση διατροφής από τον βιολογικό του πατέρα εκτός εάν προηγηθεί αναγνώρισή του είτε εκούσια δηλαδή οικειοθελώς από τον ίδιο τον πατέρα είτε δικαστικά με διαδικασία που καταχωρεί συνήθως η μητέρα.

27 comments:

Anonymous said...

Εάν η μητέρα όπου και έχει την γονική μέριμνα έχει δημιουργήσει μια νέα οικογένεια νομικά τι ισχύει στην περίπτωση αυτή?

Διευκρινίζω την ερώτηση μου:

Στο θέμα της διατροφής τι ισχύει?
Στο θέμα της γονικής μέριμνας τι ισχύει όσο αφορά την νεοσύστατη οικογένεια και κυρίως όσο αφορά τον νέο σύζυγο?

Unknown said...

Η υποχρέωση διατροφής αφορά τον πατέρα.
Εάν η μητέρα που έχει την γονική μέριμνα δημιουργήσει νέα οικογένεια δεν επηρεάζει την υποχρέωση πληρωμής.
Πιθανόν να επηρεάζει το ποσό.
Ο νέος σύζυγος δεν έχει σχέση.

kostas said...

eime pateras 4 pedion stin kipro. exo figei apo tin kipro dioti adinatousa na pliroso tin diatrofi epoithimo na gyriso konta sta pedia m alla fovame min siliftho apo tin astinomia. ti mboro na kano xrostao 2 xronia diatrofes pos mboro na epistrepso konta sta pedia m?

Χριστίνα said...

Καλημέρα σας. Ο τέως σύζυγός μου είναι κάτοικος Λευκωσίας και εγώ μένω στην Θεσσαλονίκη έχοντας την γονική μέριμνα και επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Ο εν λόγω κύριος χρωστάει διατροφές 7 μηνών (220 κάθε μήνα έπρεπε να στέλνει) και μετά από φυλακιστήριο παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και χωρίς να καταβάλλει χρήματα ζήτησε ένσταση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και κατά πόσο μπορεί να μειωθεί η διατροφή ενός 13 χρονου παιδιού;Τι γίνεται με τις διατροφές που χρωστάει;

Unknown said...

Το διάταγμα της γονικής μέριμνας και επιμέλεια του ανήλικου παιδιού, εκδόθηκε στο Οικογενειακό Δικαστήριο Λευκωσίας;

Έχει Συνταγματικό Δικαίωμα να ζητήσει να υποβάλει ένσταση και να επεξηγήσει τους λόγους που δεν συμφωνά στο οφειλόμενο ποσό των διατροφών, π.χ. ίσως να πλήρωσε κάποιους μήνες και άρα το οφειλόμενο ποσό σήμερα να είναι λιγότερο.

Αναφορικά με το ερώτημα σας κατά ποσό μπορεί να μειωθεί η διατροφή ενός 13 χρόνου παιδιού, σας αναφέρω πως το Διάταγμα Διατροφής, μπορεί να τροποποιηθεί, δηλαδή είτε να αυξηθεί είτε να μειωθεί, με σχετική αίτηση τροποποίησης στο Οικογενειακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Ως λόγους τροποποίησης διατάγματος διατροφής, μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι οι καθημερινές συνήθειες του παιδιού έχουν αλλάξει, σε τέτοιο βαθμό που η τροποποίηση του διατάγματος διατροφής του είναι απαραίτητη.

Σε σχέση τώρα με τις διατροφές που οφείλει, ο μόνος τρόπος που μπορούν να εισπραχθούν είναι με τη μέδοθο καταχώρησης φυλακιστηρίου στο Οικογενειακό Δικαστήριο.

Χριστίνα said...

Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά Το διάταγμα της γονικής μέριμνας και επιμέλεια του ανήλικου παιδιού, εκδόθηκε στο Οικογενειακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Ο εν λογω κύριος αρνείται πεισματικα να καταβάλει τις διατροφές και ζητάει αναβολές. Επίσης , σε ενορκη δηλωσή του αναφέρει πως λαμβανει μηνιαίως 450 ευρώ απο το γραφείο ευημερίας και δωρεάν τρόφιμα από την Αρχιεπισκοπή. Ωστόσο εγώ είμαι άνεργη. Αυτό που θελω να σας ρωτήσω είναι δικαιουται το παιδί να παρει τις διατροφες από μερος του ταμείου που ευημερίας που λαμβάνει ο πατέρας του; Αν όχι , και αρνουμενος ο πατέρας να δώσει και ένα ευρώ ..τι προβλέπει ο νόμος σε μια τέτοια περίπτωση;
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
Με εκτίμηση Χριστίνα.

Unknown said...

Αγαπητή Χριστίνα,
Υπάρχει διαδικασία που μπορεί να γίνει με αίτηση στο Δικαστήριο μέσω της οποίας δυνατό να να διαταχθεί ο εργοδότης (ή το τμήμα ευημερίας) να καταβάλλει μέρος του ποσού για τη διατροφή. Αυτό όμως προυποθέτει καταχώριση σχετικής αίτησης στο Δικαστήριο.

Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα, εάν ένας πατέρας δεν συμμορφώνεται με διάταγμα διατροφής τότε η μητέρα πρέπει να καταχωρίσει σχετική ένορκη δηλωση στο Οικογενειακό Δικαστήριο ότι υπάρχει παρακοή διατάγματος, και ο πατέρας υπόκειται σε σύλληψη και φυλάκιση εκτός και εάν συμμορφωθεί.

Unknown said...

Καλησπερα..
θέλω να ρωτήσω κάτι...μπορώ να ζητήσω το 10% αύξησης της διατροφής απο μόνη μου η πρέπει να απευθυνθώ σε δικηγόρο? τι διαδικασία χρειάζετε? και για πόσες διετίες μπορώ να το ζητήσω? έχω χωρίσει απο το 2002 και ποτέ δεν πήρα κάποια αύξηση...

Unknown said...

Αγαπητή κα. Παπαγεωργίου,

Η αύξηση στη διατροφή γίνεται αυτόματα κατά 10% ανά περίοδο 24 μηνών, μετά την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος διατροφής.

Στη δική σου περίπτωση, ίσως να είναι προτιμότερο να καταχωρήσεις αίτηση τροποποίησης του διατάγματος διατροφής, στο Οικογενειακό Δικαστήριο, καθώς έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια και τα έξοδα του ανηλίκου/των ανηλίκων, λογικά θα έχουν αυξηθεί αρκετά από το 2002.

Unknown said...

Καλημέρα,
Τι μπορώ να κάνω μέσω του δικαστηρίου, εάν ο πατέρας έχει φύγει από την κύπρο και εκκρεμούν εναντίον του 4 χρόνια απλήρωτες διατροφές? Δεν γνωρίζω τόπο διαμοννής του. Γνωρίζω μέσω κτηματολογίου ότι κατέχει ένα ακίνητο στην Κύπρο.
Ευχαριστώ

Unknown said...

Δυστυχώς σε έτσι περίπτωση μόνο φυλακιστήριο μπορεί να εκδοθεί το οποίο θα εκτελεστεί όταν αυτός επιστρέψει Κύπρο.

Anonymous said...

Γεια σας,
Ο συζυγος μου αποφασισε να μας εγκαταλειψει, μετα απο αρκετο διαστημα χρησης αναβολικων. Εχει 5 μηνες τωρα δεν συνεισφερει σχεδον τιποτα σε θεμα εξοδων. Εχουμε 2 ανηλικα μωρα... Δεν ξερω πως να χειριστω τη κατασταση. Θα ηθελα να επιστρεψει αλλα αν τον καταγγείλω για εγκατάλειψη συζυγικης στεγης τοτε ειναι που σιγουρα δεν θα επιστρεψει με τιποτα. Τι να κανω?? Υπαρχει κατωτατο ποσο διατροφης για καθε παιδι?

Unknown said...

Α) Έχεις δικαίωμα να καταχωρήσεις αίτηση διατροφής στο Δικαστήριο Οικογενειακών Διαφορών βάσει του Ν. 216/90, με την οποία να ζητάς από τον σύζυγό σου συνεισφορά στην διατροφή.
Το ποσό της διατροφής καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι κυρίως η ηλικία των παιδιών, η εργασία της, η εργασία του συζύγου της.

Το ύψος του ποσού της διατροφής που μπορεί να διεκδικηθεί και να επιδικασθεί από το Δικαστήριο είναι σχετικό και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.

Ουσιαστικά το ποσό αυτό αποτελεί το σύνολο των μηνιαίων αναγκών – εξόδων των παιδιών (σίτιση, ένδυση, μεταφορικά, εκπαίδευση – φροντιστήρια κ.λ.π. εάν τα παιδιά παν σχολείο, πάνες και γάλα κ.λπ. εάν τα παιδιά είναι βρέφη κ.ο.κ.).

Βασικά στοιχεία που παίζουν ρόλο είναι η ηλικία των παιδιών, εάν εργάζεται η μητέρα με τι ασχολείται και τον μισθό της, εάν εργάζεται ο σύζυγος, με τι ασχολείται και τον μισθό του.

Β) Η εγκατάλειψη της συζυγικής σχέσης/της συζύγου αποτελεί σε κάθε περίπτωση ισχυρός κλονισμό της έγγαμης σχέσης και λόγω αυτού λόγο διαζυγίου, βάσει του Ν. 23/90.

Γ) Σε κάθε περίπτωση, ενδεχομένως να δικαιούσαι επίδομα τέκνου από το Υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2014. Βλέπε http://www.mof.gov.cy/mof/mof.nsf/index_gr/index_gr?opendocument

Anonymous said...

Καταρχην συγχαρητηρια για την σελιδα σας. ο πρωην συζυγος μου δινει διατροφη για το παιδι μας αφου καναμε συμφωνια μεταξυ μας, δεν υπαρχει διαταγμα δικαστηριου, ομως εδω και 2 μηνες βρισκει δικαιολογιες και δεν εχει δωσει τιποτα. Εχω το δικαιωμα να κανω καταγγελια στην αστυνομια ή χρειαζεται να εχω διαταγμα;; Σας ευχαριστω εκ των προτερων και περιμενω με αγωνια την απαντηση σας!

Anonymous said...

Καταρχην συγχαρητηρια για την σελιδα σας. ο πρωην συζυγος μου δινει διατροφη για το παιδι μας αφου καναμε συμφωνια μεταξυ μας, δεν υπαρχει διαταγμα δικαστηριου, ομως εδω και 2 μηνες βρισκει δικαιολογιες και δεν εχει δωσει τιποτα. Εχω το δικαιωμα να κανω καταγγελια στην αστυνομια ή χρειαζεται να εχω διαταγμα;; Σας ευχαριστω εκ των προτερων και περιμενω με αγωνια την απαντηση σας!

Unknown said...

Πρέπει να έχετε διάταγμα δικαστηρίου που θα εκδοθεί στα πλαίσια αίτησης διατροφής για να μπορείτε να κάνετε αίτηση για φυλακιστήριο στο Δικαστήριο. Δεν είναι θέμα της αστυνομίας.

Anonymous said...

Καλημέρα σας! Είμαι από τη Βουλγαρία και μένω στη Βουλγαρία με τα παιδιά μου αναγνωρισμένα από Κύπριο πατέρα που μένει στην Κύπρο. Αλλά ο πατέρας σταμάτησε να πληρώνει διατροφή. Τι να κάνω?

Unknown said...

Πρέπει να διορίσετε δικηγόρο στη Κύπρο και να καταχωρίσετε αίτηση διατροφής στο οικογενειακό δικαστήριο Λευκωσίας.

Anonymous said...

Είμαι μητέρα ενός βρέφους 9 μηνών. Ο πρών σύζυγος μου δεν έχει πληρώσει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα για το παιδί του. Ούτε όταν είμασταν ακόμα μαζί. Τα λεφτά του τα θεωρεί μόνο δικά του. Έχουμε χωρίσει πριν ένα μήνα περίπου και έιμαστε στη διαδικασία για την γονική μέριμνα και διατροφή. Δεν θεωρεί σημαντικό ότι το παιδί χρειάζεται τροφιμά και ένδυση και ποτέ του δεν του έχει προσφέρει τίποτε. Ουτέ καν το αυτονόητο-αγάπη. Αμφισβητά μέχρι σήμερα τις οδηγίες της παιδιατρου και δεν έχει επίγνωση των αναγκών ενός βρέφους 9 μηνών. Έρχετε και βλέπει το μωρό γιάτί του λέει ο δικηγόρος του και μόνο. Πως μπορώ να διεκδικήσω την αραιώτερη δυνατή επικοινωνία με το βρεφος λόγω της συμπεριφοράς του αυτής. Παρεπιπτώντος δεν είναι διαθετιμένος να πληρώσει διατροφή γιατί πιστεύει οτι το παιδί έχει όλα οσα χρειάζεται απο την μητέρα του.

Anonymous said...

Καλημέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

1) δύναται να περιορίζει ο ασκών τη γονική μέριμνα του τέκνου το δικαίωμα επικοινωνίας, που έχει ο άλλος γονέας επί τη βάσει της παραβίασης του τελευταίου της υποχρέωσης διατροφής του;
2) καταλαβαίνω ότι σε περίπτωση μεταβολής των οικονομικών συνθηκών του γονέα, που υποχρεούται να καταβάλει διατροφή, θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο δικαστήριο για την τροποποίηση του σχετικού διατάγματος. Σε περίπτωση οφειλών, πώς είναι δυνατόν να γίνει κάποιος διακανονισμός περί την καταβολή τους;
3) τι δικαιώματα έχει σε περίπτωση παραβίασης του δικαιώματος επικοινωνίας του με το παιδί του;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Unknown said...

Ο γονέας ο οποίος ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να περιορίζει το δικαίωμα του άλλου γονέα να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας που έχει με τα τέκνα του, ιδίως αν υπάρχει διάταγμα Δικαστηρίου σύμφωνα με το οποίο ρυθμίζεται η επικοινωνία.

Περαιτέρω θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, πως το δικαίωμα επικοινωνίας και η υποχρέωση καταβολής διατροφής, δεν πρέπει να περιπλέκονται μεταξύ τους καθώς εξετάζονται διαφορετικά και όχι μαζί στο Οικογενειακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αφορούν δυο διαφορετικές υποχρεώσεις που έχουν οι γονείς προς τα τέκνα τους και επίσης το δικαίωμα επικοινωνίας είναι δικαίωμα του γονέα και όχι υποχρέωση, ενώ αντίθετα η διατροφή είναι υποχρέωση του γονέα προς το τέκνο.

Ως εκ των ανωτέρω σε περίπτωση που ο γονέας ο οποίος ασκεί τη γονική μέριμνα του τέκνου απαγορεύει στον άλλο γονέα να ασκήσει το δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο του και/ή του περιορίζει αυτό το δικαίωμα του, τότε ο άλλος γονέας έχει δικαίωμα να καταχωρήσει αίτηση επικοινωνίας στο Οικογενειακό Δικαστήριο Λευκωσίας, μέσω της οποίας θα ρυθμίζει τις ώρες και ημέρες που θα ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο του.

Εάν υπάρχει διάταγμα επικοινωνίας και η άλλη πλευρά δεν το τηρά, τότε μπορεί η άλλη πλευρά να αποταθεί στο Γραφείο Ευημερίας ή στο Δικαστήριο.

Αναφορικά με το ερώτημα σας, σε σχέση με τις οφειλές του ποσού διατροφής, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη σύζυγο σας ή με το δικηγόρο της και με μια φόρμουλα που θα συμφωνηθεί μεταξύ σας να καταβάλλετε μηνιαίως πέραν από το ποσό διατροφής, επιπλέον ποσό για τα οφειλόμενα μέχρι την εξόφληση τους. Παράλειψη διευθέτησης έχει δικαίωμα η άλλη πλευρά να καταχωρήσει φυλακιστήριο εναντίον του γονέα που οφείλει το ποσό διατροφής.

Anonymous said...

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την αυτόματη αύξηση του 10%της διατροφής μετά τους 24μηνες από την έκδοση διαταγματος. Αν ο καθου η αίτηση προβεί σε αίτηση μειώσης της διατροφής μετά τους 24μηνες και όχι πριν, το δικαίωμα της αυτόματης αύξησης πιθανών να μην ισχύσει, ή για να λάβει υπόψη του το δικαστήριο την αίτηση μειώσης θα έπρεπε η αίτηση να καταχωρηθεί πριν την ολοκλήρωση των 24μηνων?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Unknown said...

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του Περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμος του 1990 (216/1990):
«38. (1) Αν αφότου εκδόθηκε η απόφαση που προσδιορίζει τη διατροφή μεταβλήθηκαν οι όροι της, το Δικαστήριο μπορεί να τροποποιήσει την απόφαση του ή και να διατάξει τον τερματισμό της διατροφής.
(2) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του εδαφίου (1), το ύψος του ποσού της διατροφής αυξάνεται αυτόματα κατά δέκα τοις εκατόν (10%) ανά περίοδο εικοσιτεσσάρων μηνών:
Νοείται ότι, το Δικαστήριο μπορεί, κατόπιν αίτησης του υπόχρεου διατροφής, να διατάξει όπως μη ισχύσει η αυτόματη αύξηση και/ή το ύψος αυτής περιοριστεί. Σε περίπτωση υποβολής τέτοιας αίτησης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε ποσού αύξησης:
Νοείται περαιτέρω ότι, η απόφαση του Δικαστηρίου δυνάμει του παρόντος εδαφίου εκδίδεται εντός τριών μηνών από την καταχώρηση της αίτησης και δυνατόν να έχει αναδρομική εφαρμογή από την ημερομηνία κατά την οποία η αυτόματη αύξηση θα είχε εφαρμογή δυνάμει του παρόντος εδαφίου.»
Κατ’ επέκταση και λαμβάνοντας υπόψη το πιο πάνω Άρθρο του Νόμου 216/1990, το ποσό διατροφής αυξάνεται αυτόματα κατά 10% ανά περίοδο 24 ετών, όπως επίσης μόνο με σχετική αίτηση μπορεί να μην ισχύσει η αύξηση.
Στην δική σας περίπτωση το Δικαστήριο θα λάβει υπόψη του την αίτηση καθώς όπως αναφέρει ο Νόμος έχει αναδρομική εφαρμογή.

Anonymous said...

Γεια σας,
Ειμαι διαζευγμένη απο το 2008, και έχω διαταγμα διατροφης ύψους Ευρ.450 μηνιαίως από το 2009. Ζήτησα από τον πρώην σύζυγο αύξηση 10% το 2012 και αρνήθηκε, απαντώντας να τον "πάρω δικαστήριο". 'Ανοιξα υπόθεση εναντίον του (για παραπάνω από 10%) το οποίο αποσύρθηκε όταν ελήξε η υπόθεση των περουσιακών μας διαφορών. Πληροφοριακά, το δικαστήριο το είπε όταν δεν είχε δικαίωμα σε κανένα ποσό από μένα καθώς του είχα δώσει 1/4 της περιουσίας μου. Του πρόσφερα Ευρ.30,000.- για αντάλαγμα την επιστροφή του μεριδίου μου, και δέχθηκε.
Δεν έπαψα να θέλω το ελάχιστο 10%, άρα πήγα στον Πρωτοκολλητή και έκανα την αίτηση/ένορκη δηλωση για την αύξηση με αναδρομικά από το 2012. Παρεπιπτώντος, του ζήτησα να συνεργαστεί οικοθελώς πριν πάω στον Πρωτοκολλητή αλλά αρνήθηκε. Πριν λίγες μέρες κατέθεσε το ποσό των 450ε στον λογαριασμό μου, και ακόμη δεν έχω νέα από την αιτήση που έκανα πριν ένα μήνα.

Μου έχουν πεί από το πιο πάνω γραφείο ότι θα πρέπει να πηγαίνω ΚΑΘΕ μήνα να κάνω την ίδια διαδικασία για να πάιρνω κάθε μήνα το 10% επιπλέον (δηλ.45ε). ΑΛΗΘΕΥΕΙ;;;;; Αν είναι δυνατό! Νόμιζα ότι με την ένορκη δήλωση που έκανα, η αύξηση θα έιχε ισχύει για τα επόμενα 2 χρόνια.....

Anonymous said...

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικα με το δικαιωμα διατροφής και για το θέμα επικοινωνιας. Είμαι πατερας βρέφους 18 μηνών. Το μωρό γεννήθηκε εκτός γάμου, χώρησα με την πρώην φίλη μου αλλά έχω αναγνωρίσει πλήρως το μωρό και έχει το επίθετο μου. Από την αρχή πλήρωνα διατροφή την οποία συμφωνήσαμε προφορικά με την μετέρα του παιδιού, χωρίς δικηγόρο και δικαστήριο. Ήθελα να ρωτήσω ποιό ποσό θεωρείται λογικό για τη διατροφή ενός παιδιού 18 μηνών. Η μητέρα του παιδιού προσέλαβε νταντά πρόσφατα και την πληρώνει 800 ευρώ μηνιαίως και απαιτεί απο εμένα πέραν της υπόλοιπης διατροφής που πληρώνω να πληρώνω επιπλέον 400 ευρώ για την νταντα. Πληρώνω ήδη 350 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδα και τώρα απαιτεί απο εμένα να δίνω διατροφή 750 ευρώ μηνιαίως. Το θεωρώ υπερβολή αυτό το ποσό εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως παιδικός σταθμός ή άλλες λύσεις με χαμηλότερο κόστος.Τι γίνεται σε αυτην την ππερίπτωση? Φυσικά και θέλω να συνεισφέρω στα έξοδα αλλά θεωρώ υπερβολή το έξοδο της νταντάς.
Ήθελα να επισημάνω πως ο μισθός μου είναι 2500 μηνιαίως και ο μισθός της μητέρας του μωρού είναι 3000 μηνιαίως.
Επίσης μου δίνει το δικαίωμα να επισκέφτομαι το μωρό 3 φορές τη βδομάδα για δύο ώρες κάθε φορά και μόνο στο χώρο της, εφόσον ισχυρίζεται πως το μωρό είναι ακόμα μικρό και θέλει τη μαμά του. Μέχρι τωρα δεν έφερα αντίρρηση αλλά θα ήθελα αν μπορούσα να έχω το μωρό περισσότερο ή ακόμα αν μπορούσε να διανυκτερεύει σπίτι μου. Απλά άρχισε να μεγαλώνει και θέλω να το νιώθω πιο κοντά μου. Θα ήθελα να μου πείτε τι είναι λογικό σε αυτή την περίπτωση και κατα πόσο θα μπορούσα να το έχω για κάποια Σαββατοκυρίακα ή κάποιες μέρες στις διακοπές (Χριστούγεννα/ Πάσχα).
Επίσης αν θα πρέπει να κινιθώ δικαστικά για τα δικαιώματα μου ή και τις υποχρεώσεις μου.
Ευχαριστώ!

Unknown said...

Σε σχέση με τη διατροφή το ποσό υπολογίζεται με βάση τα μηνιαία έξοδα του ανηλίκου όπως αναγράφονται στον πιο κάτω πίνακα:

i. Πάννες
ii. Γάλα-Τσάι-Κρέμες
iii. Νερό
iv. Μωρομάντηλα-κλίνεξ
v. Κρέμες συγκάματος
vi. Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη (παιδίατρος/εμβόλια) περίπου
vii. Γυναίκα φροντίστρια βρεφών όταν η μητέρα θα πάει σε ένα μήνα δουλειά
viii. Μεταφορικά (βενζίνη)
ix. Ρούχα

Το ιδανικό ποσό διατροφής για ένα ανήλικο 18 μηνών είναι περί τα €200 μηνιαίως.

Αναφορικά με την επικοινωνία έχετε δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο σας 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες η κάθε φορά και επιπλέον Σάββατο ή Κυριακή από τις 11π.μ-6μ.μ (ή αναλόγως των ωραρίων / προγράμματος του ανηλίκου).

Η επικοινωνία θα διεξάγεται σε οποιοδήποτε άλλο χώρο εκτός από την οικία που διαμένει μόνιμα το ανήλικο. Σε ότι αφορά τη διανυκτέρευση, είναι ορθότερο θεωρούν τα Δικαστήρια, να είναι σε ισχύει όταν το ανήλικο είναι περίπου στην ηλικία των 3 χρόνων. Επίσης θα ο πατέρας να έχει κατάλληλο χώρο διαμονής του ανηλίκου με όλα τα απαραίτητα (παιδικό κρεβάτι, ρούχα, παιδικές τροφές, παιχνίδια κτλ).

Προς αποφυγή πιθανών συζητήσεων με την μητέρα του ανηλίκου σίγουρα ένα διάταγμα Δικαστήριου είναι προτιμότερο και για τους δυο σας. Επίσης προστατεύει τα δικαιώματα και των δυο πλευρών.

Bookmark and Share