Pages

Friday 22 March 2013

Η κρίση επιφέρει κατάργηση βασικών δικαιωμάτων.

Η Κύπρος διέρχεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Αυτή δεν είναι η ώρα για την σε βάθος νομική ανάλυση των διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν από τις αποφάσεις και τις πρακτικές του Eurogroup. Ωστόσο, αυτό που είναι προφανές είναι ότι από την περασμένη Παρασκευή γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κατάργησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, πάνω στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχεδιαστεί και οικοδομηθεί. Τα πρώτα συμπεράσματα που συνάγονται είναι τα εξής :


1. Υπήρξε μια άνευ προηγουμένου παραβίαση των νομικών δικαιωμάτων που προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, το Σύνταγμα της Κύπρου, τις Συνθήκες ίδρυσης της Ευρωπαικής Ένωσης,  την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Το κράτος δικαίου έπαψε να υπάρχει. Το κράτος δικαίου απαιτεί από την κυβέρνηση να ασκεί την εξουσία του σύμφωνα με το νόμο. Η αρχή αυτή αναφέρεται συχνά ως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου." Στην περίπτωση αυτή παραγνωρίζονται τα δικαιώματα, οι νόμοι και οι διασφαλίσεις που υφίστανται ενώ είναι προφανές ότι το Eurogroup και η κυβέρνηση δρουν παράνομα.

3. Το δικαίωμα της εκπροσώπησης των εργαζομένων στις συζητήσεις που επηρεάζουν τη ζωή ή την εργασία τους από τις συντεχνίες στην ανύπαρκτη. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αγνοούνται παντελώς σε αυτή τη διαδικασία, δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις και στην ουσία οι εργαζόμενοι δεν έχουν φωνή.

4. Η αρχή ότι δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθούν βασικοί όροι των συμβάσεων εργασίας μονομερώς καταργείται. Οι μισθοί των εργαζομένων, οι όροι απασχόλησης και άλλα δικαιωμάτων καταργούνται μονομερώς.

5. Οι 4 θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε, δηλαδή την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργαζομένων παραβιάζονται. Ειδικά η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίου με τους περιουρισμούς που θα τεθούν καταργείται.

6. Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και την κλοπή των καταθέσεων των καταθετών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.

7. Η αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου αγνοείται καθώς οι άνθρωποι σε παρόμοια θέση αντιμετωπίζονται διαφορετικά χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι διερχόμαστε μια πρωτοφανή κρίση. Από την άλλη πλευρά το κράτος δικαίου είναι το κράτος δικαίου. Κατάσταση αναρχίας δεν πρέπει και δεν είναι μια επιλογή.



No comments:

Bookmark and Share