Pages

Monday 25 March 2013

Δημοκρατία ώρα μηδέν.


Πέρα και έξω από κάθε αρχή δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι η απόφαση του Eurogroup που "λήφθηκε" τις πρωινές ώρες της 25ης Μαρτίου 2013 με την συγκατάθεση της Κυπριακής κυβέρνησης και αφού προηγουμένως η Κυπριακή Βουλή ψήφισε τον περίφημο Νόμο περί "εξυγίανσης" των τραπεζών και άλλων ιδρυμάτων.

Αποφασίστηκε, ή
επιβλήθηκε δία του εκβιασμού, η καταλήστευση και ο βιασμός του Κυπριακού λαού καθώς και η παραβίαση Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, μέσα από παράνομες - σκοπίμως κατεπείγουσες - διαδικασίες και υπό το βάρος ενός ανήθικου και πρωτοφανούς εκβιασμού. 

Ο λαός με τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές έδωσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) μία ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη εντολή, κατόπιν δικών του σαφών και μη επιδεχουμένων αμφίσημης ερμηνείας, δεσμεύσεων. Όχι στο κούρεμα καταθέσεων, όχι στην αύξηση του εταιρικού φόρου, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η δημοκρατική νομιμοποίηση με την οποία ήταν περιβλημένος ο ΠτΔ κονιορτοποιήθηκε εν ριπή οφθαλμού αφήνοντας αφ' ενός τον ίδιο εκτεθειμένο και μετέωρο αλλά και αφ' ετέρου το λαό προδομένο.

Δεν συζητώ εάν ο ΠτΔ είχε ή δεν είχε επιλογές, ούτε εάν φέρει ή δεν φέρει (την κύρια ή δευτερεύουσα) ευθύνη για την κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί. Ούτε αμφισβητώ ότι πέρασε εφιαλτικές στιγμές και ουδείς θα ήθελε να ήταν στην θέση του.

Το ζήτημα είναι ότι -  όπως και να το δεις - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βούληση, η εντολή και η θέληση του Κυπριακού λαού όπως αυτή εκφράστηκε πριν λίγες εβδομάδες  στη κάλπη,  πετάχτηκε στο κάλαθο των αχρήστων την επομένη. Όλες οι βασικές δεσμεύσεις που δόθηκαν από τον νυν Πρόεδρο όχι μόνο αναιρέθηκαν ως εάν να μην δόθηκαν ποτέ,  αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο.

Γιατί να κάνουμε εκλογές λοιπόν;

Ποιος ο λόγος της πολύμηνης αντιπαράθεσης, των "συμβολαίων" με το λαό και όλων των άλλων που υποχρεωθήκαμε να ανεκτούμε το προηγούμενο διάστημα;

Με ποια δημοκρατική νομιμοποίηση θα πορευθεί στο εξής η κυβέρνηση όταν η πρώτη πολιτική της πράξη ήταν να αυτοαναιρεθεί και να παραβιάσει τα συμφωνηθέντα με το εκλογικό σώμα; 

Με ποιο τρόπο θα εκφράσει η Βουλή των Αντιπροσώπων την βούληση του λαού όταν και η ίδια συνήργησε στην κατάργηση της λαικής κυριαρχίας;

Είναι προφανές ότι ο πολιτικός μας πολιτισμός έχει χρεωκοπήσει προ πολλού όπως εξάλλου έγινε και με την οικονομία μας. Γιατί στο τέλος της ημέρας όλα είναι αληλένδετα. Εάν είχαμε ψηλότερο κριτήριο και καλύτερες αντιστάσεις δεν θα φτάναμε στο έσχατο σημείο εξευτελισμού που έχουμε φτάσει.  

No comments:

Bookmark and Share